Με βάση τις πιο επιτυχημένες ιστορίες στο e-marketing συγκέντρωσα τα παρακάτω 12 σημαντικότερα σημεία:

 1. Αποκτήστε το δικό σας (αυτόνομο) web site και domain όνομα. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα έχετε μια πιο σύντομη διεύθυνση, εύκολη στη μνήμη, ενώ θα σας δώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία. Παράλληλα θα σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στην πρόοδο της εφαρμογής σας.
 2. Σκεφθείτε με προσοχή την αγορά στην οποία θα απευθυνθείτε. Ενα γενικόλογο και αόριστο web site τύπου διαφημιστικής μπροσούρας δεν θα επιτύχει και πολλά πράγματα.
 3. Προσπαθήστε να επιτύχετε καλά αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης. Είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες διαφορετικά θα χάσετε πολύ και σημαντικό χρόνο σε αυτή την προσπάθεια.
 4. Επιλέξτε με προσοχή τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες ανάλογα με την αγορά στην οποία απευθύνεστε. Το διαδίκτυο σας δίνει την δυνατότητα της ευελιξίας γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο συγκεκριμένοι.
 5. Διαφημιστείτε, δοκιμάστε και μετρήστε. Το Internet είναι το μόνο μέσο που σας δίνει όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία ώστε να μετρήσετε την κάθε διαφημιστική σας καμπάνια και τα αποτελέσματά της.
 6. Εκδόστε τα δικά σας άρθρα και ενσωματώστε τα σε άλλα επιτυχημένα newsletters. Εκτός από την επισκεψιμότητα θα κερδίσετε και μεγαλύτερη αξιοπιστία.
 7. Παράλληλα, φτιάξτε και το δικό σας newsletter. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε την καλύτερη σχέση μεταξύ εσάς και των επισκεπτών του web site σας.
 8. Χτίστε το δικό σας πρόγραμμα συνεργατών. Επιλέξτε με προσοχή τους συνεργάτες σας και δώστε τους σημαντικά κίνητρα ώστε να προωθήσουν τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες σας.
 9. Εγγραφείτε σε newsgroups ή discussion forums που αφορούν την αγορά σας. H διαφήμιση σε τέτοιους χώρους δεν επιτρέπεται, όμως υπάρχουν πολλοί έμμεσοι τρόποι να περάσετε το μήνυμά σας.
 10. Δώστε κίνητρα στους επισκέπτες σας. Δημιουργήστε έναν διαγωνισμό ή ένα ebook, οτιδήποτε νομίζετε πως οι επισκέπτες σας θα ωφεληθούν από αυτό και δώστε το δωρεάν. Θα κερδίσετε επαναλαμβανόμενη επισκεψιμότητα και ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία.
 11. Xρησιμοποιήστε αυτόματες απαντήσεις σε κάθε email σας λογαριασμό. Θα διευκολύνει την επικοινωνία σας με τους επισκέπτες σας αλλά θα δώσει και την αίσθηση της καλής υποστήριξης.
 12. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν περισσότερο επίμονοι και συνεπείς σε κάθε σας προσπάθεια. Οργανώστε τις κινήσεις σας όσο το δυνατόν καλύτερα. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σο νέο σας εγχείρημα είναι να μένουν έργα και προσπάθειες στη μέση.

Οπως προσέξατε, δεν υπάρχει τίποτα το συνταρακτικό στα παραπάνω. Ομως αυτές οι πρακτικές υπάρχουν για χρόνια στο internet και όσοι τις ακολούθησαν κέρδισαν σημαντικά αποτελέσματα.

 

Αλέξανδρος Μπούκης
Digital Marketing Specialist