Παράλληλα η έκρηξη της κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησε νέες ευκαιρίες και προοπτικές επέκτασης μεθόδων και εργαλείων marketing.
Καινούρια προιόντα και υπηρεσίες σχετικές με το Social Media Optimization (SMO) έκαναν την εμφάνισή τους και όλα δείχνουν πως ήρθαν για να μείνουν.

Τα web sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter και το Youtube στην πρώτη γραμμή αλλά και άλλα που έρχνται από πίσω, προσφέρουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αύξηση της επισκεψιμότητας στο web site σου αλλά κυρίως για μια πιο άμεση επαφή με τους πελάτες σου ή τους υποψήφιους πελάτες σου. Σε συνδυασμό με ένα προσεγμένο και καλοσχεδιασμένο blog αλλά κι ένα εξίσου καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα email marketing ο συνδυασμός γίνεται απίστευτα επιτυχημένος.

Εδώ αναφέρω 7 βήματα για την επιτυχία.

ΣΤΟΧΟΣ

Είναι πολύ σημαντικό να θέσεις συγκεκριμένους στόχους κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Ετσι θα μπορέσεις πολύ πιο εύκολα να συγκεντρωθείς στην διαδικασία και να μην χάνεις τον χρόνο σου άσκοπα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης καταλήγει ανενεργή ή για ανούσιες κοινωνικές επαφές.Θέτοντας στόχους θα μπορέσεις να είσαι περισσότερο αποτελεσματικός.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΟΥ

Προσδιόρισε από την αρχή το κοινό σου και στόχευσε σε ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η κοινωνική δικτύωση φέρνει κόσμο από κάθε πιθανή πλευρά της κοινωνίας μας, γι’ αυτό εσύ πρέπει να είσαι συγκεκριμένος στον στόχο σου. Είναι σημαντικό να βρείς ανθρώπους που θα ενδιαφέρονται για τα προϊόντα – υπηρεσίες σου. Η διαδικασία λοιπόν αυτής της αναζήτησης θα παίξει και τον σημαντικότερο ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματός σου.

ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΣ

Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ενοχλείς τους ανθρώπους, τους “φίλους” σου πια, με συνεχόμενα και ενοχλητικά μηνύματα ξερών προσφορών. Μην ξεχνάς πως είναι πρώτα δικοί σου φίλοι και μετά της επιχείρησής σου. Πρέπει να προσφέρεις αξιοπιστία, γνώση (όσο αυτό είναι δυνατόν), βοήθεια. Ετσι θα κερδίσεις εμπιστοσύνη και μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ

Σχολίασε σχόλια φίλων σου, ξεκίνησε νέες συζητήσεις, με λίγα λόγια να είσαι κοινωνικός.. Οσο περισσότερο δραστήριος είσαι τόσο γρηγορότερα θα γίνεις αποδεκτός από την ηλεκτρονική σου κοινωνία. Πρέπει να προσφέρεις χρόνο και ποιότητα στην φιλία σου και πολύ σύντομα θα δείς την επένδυσή σου (του χρόνου κυρίως) να αποδίδει καρπούς

ΔΩΣΕ ΑΞΙΑ

Πρέπει να γίνει στόχος σου, να έρχονται οι φίλοι σου σε σένα για να κοιτάξουν τις αναρτήσεις σου και τα links σου ώστε να βρουν ενδεχομένως αυτό που ψάχνουν. Τις περισσότερες φορές θα είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσαρμόσουν στην δική τους επιχείρηση εκείνη τη στιγμή. Αν είσαι εκεί, συγχαρητήρια, μόλις κέρδισες έναν πελάτη !!.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ

Να είσαι ο εαυτός σου, μην δώσεις ψεύτικη εικόνα, μην προσποιηθείς. Ακριβώς όπως κι εσύ μπορείς να καταλάβεις κάποιον που δεν είναι ο εαυτός του, έτσι και οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν εσένα. Μην ξεχνάς πως έχεις πολλά να προσφέρεις. Μοιράσου όσα πιστεύεις ότι πρέπει να μοιραστείς. Πρέπει να είναι ευδιάκριτο πως ότι προσφέρεις είναι για δικό τους όφελος και όχι για δικό σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΜΟΝΟΣ

Η κοινωνική δικτύωση χρειάζεται υπομονή. Οταν μπαίνεις για πρώτη φορά στον κόσο της κοινωνικής δικτύωσης μπαίνεις εντελώς … ξένος !! Χρειάζεται χρόνο, υπομονή κι επιμονή ώστε οι φίλοι σου να ξέρουν ποιός είσαι και τι προσφέρεις. Το τελικό αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει μακροπρόθεσμα βέβαια, αυτό μην το ξεχνάς.

Το online marketing απέκτησε πλέον διαφορετική σημασία με την εξέλιξη της κοινωνικής δικτύωσης. Χρειάζεται πειθαρχεία κι όπως ανέφερα πριν λίγο υπομονή κι επιμονή. Το Social Media Marketing είναι πλέον μακράν το σημαντικότερο κι αποτελεσματικότερο εργαλείο για την επιχείρησή σου.

Γι’ αυτό χρειάζεται και ιδιαίτερη προσοχή, αν έχεις οποιοδήποτε δισταγμό, αν νομίζεις πως δεν έχεις το χρόνο ή ότι δεν θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους σου επικοινώνησε σήμερα κιόλας με επαγγελματίες που θα σε βοηθήσουν και στα 7 σημεία που ανέφερα. Μην ξεχνάς πως στην κοινωνική δικτύωση δεν θα έχεις την πολυτέλεια της αδράνειας ή του λάθους.

 

Αλέξανδρος Μπούκης
Digital Marketing Specialist